LABİOPLASTİ SONRASI PROBLEMLER

Labioplasti operasyonları sonrası bazı hastalarda rahatsızlık ve kaygı verici sorunlar oluşabilmektedir.

*Her ameliyat gibi labioplasti ameliyatı sonrası yaşanan bazı şikayetler kaygı verici olabilmektedir. Bundan dolayı operasyon öncesi hasta bilgilendirilmeleri yapılmalı şikayetlerin ve risklerin belirtildiği onam formları imzalatılmalıdır.

*Labioplasti komplikasyonları;(renkli)

*Operasyon sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek ve ön görülemeyen risklere komplikasyon denir. Her ameliyatta olduğu gibi genital estetik ameliyatlarında da belli komplikasyon oranı vardır. Ancak labioplasti ameliyatında bu riskleri en aza indirmek deneyimli ellerde mümkündür.

1)Senkop atakları(bayılma nöbetleri); (renk) genellikle lokal anestezi altında yapılan operasyonlarda  ilk ayağa kalkışta bazen de saatler sonra Vazovagal refleks>>tansiyon düşmesi>>bayılma  nöbetleri olabilir.Burada dikkat edilmesi gereken baygınlık esnasında oluşabilen kafa traumalarıdır.

2)Labioplasti sonrası kanama(renk);Operasyon sonrası kanama lar genelde hafif ve sızıntı şeklindedir.Bir kaç günde bitme eğilimindedir .Kanamanın fazla olması ve uzaması veya operasyon bölgesinde  morluk,şişlik gelişmesi  durumunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz..

3).Labioplasti sonrası Ağrı ;Özellikle ilk 12-24 saatte sıktır .İlk günde zonklayıcı tarzda ağrı, sonrasında yangı ve batma şeklinde  ağrı  beklenir. Ancak verilen ağrı kesici ve sedatif  etkili ilaçlar ,lokal buz uygulaması ve bacakların altına yastık koyma gibi uygulamalarla ağrı katlanılabilir düzeye  gelir.

*Ağrı özellikle eş zamanlı klitoral hudoplasti yapıldığında daha sıktır.

*Labioplasti sonrası aniden şiddetlenen ağrı(renkli), kanama ,bilinç bulanıklığı,operasyon bölgesinde  şişlik/morluk(‘’Hematom’’)>>doku içi kanamayı akla getirmelidir…

4).Labioplasti ameliyatı sonrası kaşıntı;(renkli)

*Labioplasti sonrası kaşıntı genellikle  4-5. Günden sonra başlayıp hastaların büyük bir kısmı için rahatsızlık vericidir. Bu durum yara iyileşme sürecindeki yangısal duruma bağlı olarak  genellikle geceleri ortaya çıkar. Gerekli hallerde antihistaminik kremler veya tabletler ile hafifletilebilir.

*Labioplasti sonrası ödem;(renkli)

*Özellikle ilk 24 saat sonra gelişen ve birkaç gün devam eden genelde ameliyat edilmiş dudakların her birinde farklı miktarda gözlenen ödemler hasta için kaygı verici olabilmekle birlikte normaldir. Ödemler bazen büyük dudaklarıda kapsayacak şekilde yaygın hal alabilir. Genellikle yara iyileşme sürecine bağlı gelişen ödemler ilk haftadan itibaren çözülmeye başlar. Ödem ciddi boyutlara ulaşırsa ‘’Eau de golard solüsyonu’’ ile yapılacak pansumanlarla ödemin çözülmesine yardımcı olunabilir.

*Labioplasti şikayetlerini azaltmak için neler yapılabilir?(renkli)

-Labioplasti ameliyatı öncesi ve sonrası dönemlerde sigara içimini azaltınız veya kesiniz,

-Labioplasti sonrası doktorunuzun verdiği reçeteyi düzgün şekilde kullanınız,

-Pansumanlarınızı size tarif edildiği gibi 7-10 gün süre ile yaptırınız,

-Operasyon bölgesine ilk 3 gün aralıklı buz uygulaması ödem, kanama ve ağrınızı azaltacaktır,

-İlk bir iki gün rahat uyuyabilmek için doktorunuzun önereceği bir sedatif ilaç alabilirsiniz,

-Aşırı kanama ve cilt altında hızlı gelişen şişlik,ağrı ve morarma durumunda doktorunuzu bilgilendirin.

*Labioplastide en iyi sonuç için cerrahın yapması gerekenler ;(renkli)

-Labioplasti ameliyatı hastaya uygun doğru bir teknikle yapılması

-Dokuya oldukça nazik davranılması,

-Dikişlerin en uygun ince iplerle atılması

-Estetik cerrahi prensiplere tam olarak uyulması

*Labioplasti operasyonunda en iyi doktor kimdir?(renkli)

*Bölge anatomisine hakim  kozmetik jinekolojide deneyimli, özel eğitimleri almış cerrah aranılan doktordur.