LABİOPLASTİ

Labioplasti operasyonları tüm dünyada en çok yapılan cinsel estetik operasyonları arasında yerini almıştır.

*Labioplasti  Ameliyatı; çoğu zaman doğuştan olan veya ergenlik çağı ile genişleyen ,sarkan, uzayan, kararan  veya düzensizleşen iç dudakların küçültülmesi ve estetik olarak düzeltilmesi ameliyatıdır. Bazen ‘‘Labial Asimetri’ denilen bir dudağın diğer dudaktan daha uzun veya farklı olması nedeni ile de yapılabilmektedir.

*Kadın dış genital bölgedeki yapılar(renkli);

-Mons pubis (pubis tümsekciği);Pubik kemiğin üzerindeki yağlı,üzeri tüylü alan

-Labium majus(büyük dudak/  dış dudak);Üzeri hafif tümsekcik şeklinde tüylü alandır.

-Labium minus(küçük dudak/  iç dudak);Büyük dudak içerisinde olan tüysüz, pembe uyarılabilen yapı.

-Klitoris;Labium minusların üst birleşme yerinde ‘Y’ şeklinde üç kısımdan oluşan erojen (uyarılabilen) kadınların haz organıdır.Erkeklerdeki penisin karşılığı kadınlarda klitoristir.

-Vestibulum;

Neden  Labioplasti

*Labioplastinin en sık  yapılma nedeni; iç dudakların dışarı çıkacak şekilde sarkmasıdır(labial Hipertrofi).Ayrıca dudaklar arasında asimetri,hiperpigmantasyon(Aşırı renk koyulaşması)nedenler içindedir. Diğer taraftan , başka merkezlerde labioplasti  operasyonu geçirip sonuçtan memnun olmayan hanımlar>>Düzeltme Ameliyat(Revizyon ameliyatı) için başvurmaktadırlar…

*İç dudakların; kırışık, sarkık, aşırı koyu renkli  ve asimetrik olması kadında estetik açıdan  kaygı sebebi olabileceği gibi fonksiyonel yönden de sorunları beraberinde getirmektedir. Bundan  dolayı Labioplasti  Ameliyatı; psikolojik ,kozmetik ,seksüel, fonksiyonel ve hijyenik açıdan bir çok yararlar sağlamaktadır. İç dudak sarkmasını  yol açtığı problemler şöyle sıralanabilir;

-Utanma ve özgüven kaybı

-Cinsel ilişkide hissedememe(klitoris üzerinde fazla deri)

-Cinsel ilişkide ağrı, konsantrasyon bozukluğu.

-Genital bölgenin sürekli tahrişi.

-Kronik vajinal enfeksiyon

-Menstruasyon  döneminde ve tuvalet ihtiyacı sonrasında hijyen sorunları

-Dar pantolon/tayt giyerken sürtünmeden rahatsızlık duyulması

-Tayt gibi vücudu saran kiyefet giyildiğinde genital bölgenin  alanen farkedilmesi.

-bisiklete binme,oturma veya bazen yürümede rahatsızlık hissi.

*Ayrıca sosyal medya/internetin yaygınlaşması, pornografi endüstrisindeki büyüme de Labioplasti  operasyonunun artış sebepleri arasında sıralanabilir.

**Jinekolog  labioplasti planlıyorsa ; öncelikle hastasını iyi anlaması, beklentilerini  ölçmesi,hatta empati kurarak şikayetlerin psikolojik mi yoksa işlevsel mi olduğunun sonucuna varması gerekir.

*Labioplasti  Kızlık zarına zarar verir mi;

-Labioplasti  ameliyatı  daha  iç kısımda yer alan ‘kızlık zarına’ zarar vermez. Bakire olan kızlar da rahatlıkla labıoplasti yaptırabilirler.

*Labioplasti ameliyatı kimler yaptırabilir;

*Sarkık ve problemli iç dudaklara sahip,psikolojik ve işlevsel problemler yaşayan,18 yaşını doldurmuşher kadın ister evli ister bekar olsun yaptırabilir.Bakire olmak veya menapozda olmak labioplasti operasyonu  için engel değildir.Ayrıca 18 yaşından küçük ciddi  doğuştan yapısal  dudak problemi olan kızlar ;anne ve/veya babalarının rızası ile labioplasti operasyonu olabilirler..

*Labioplasti Ameliyatı nerede &Nasıl

İç dudakların kesilmesi ,estetik olarak küçültülmesi amacıyla yapılan ‘Labioplasti  Operasyonu’ ;lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi altında hastanede ya da uygun kliniklerde yapılabilir.

Özellikle lokal anestezi altında uygun klinik ortamında yapılabilmesi; günübirlik  ,şehir dışından gelecek hastalar açısından kolaylık sağlamaktadır.İsteyene hastane seçeneği de açıktır.

*Labioplasti Teknikleri;

*İç dudakların şekli,kadının talebi ve cerrahın tecrübesine göre farklı ameliyat teknikleri uygulanabilir.

Ancak Labioplasti yapacak hekimin  sıralanan ,en sık kullanılan labioplasti tekniklerinden  en az birkaçının yapılışına hakim olması gerekir..

*Deepitelizasyon(Delaminasyon);Labiumların içten ve dıştan soyularak yapılan labioplasti tekniği(A.)

*V plasti ;Kama şeklinde   doku çıkarılması(B)

*Parsiyel rezeksiyon. İç dudakların kenarının kesilerek çıkarılmasıdır.(C)

*Lazer Labioplasti.İç dudak kesme işleminin lazerle yapılmasıdır.

*Üst pedikül rekonstrüksiyonu ile beraber alt kama rezeksiyonu; Alttan üçgen şeklinde doku çıkarıldıktan sonra üstteki segmentin  aşağıya kaydırılarak  dikilmesidir(D)

*Z plasti;  Z şeklinde doku çıkarılmasıdır €)

*Labioplastide  en başarılı cerrahi teknik

*Labioplasti ameliyatı  olarak en sık kullanılan cerrahi teknikler ;V plasti ve parsiyel rezeksiyondur.Ancak en başarılı cerrahi teknik; kişinin yapısına ,doku kalitesine ,sarkmanın şekline ve boyutuna  göre değişim gösterir…

*Labioplasti ameliyatının Süresi;

*Genelde 45 dakika ile 1.5 saat  sürmektedir .Özellikle  klitoral  hudoplasti   eklenecekse süre 1 saati geçmektedir.

*Labioplasti ameliyatının püf noktası nedir

*Labioplasti ameliyatında en önemli nokta eş zamanlı yapılan klitoris üzeri dokunun alınmasıdır (Klitoral Hudoplasti) .Klitoris üzerindeki doku alınmadığında yada düzgün şekilde revize edilmediğinde çoğu zaman bir ‘penis görünümü’oluşmaktadır.

*Klitoris estetiğinin faydaları;

*labioplastide ideal sonuç çoğu zaman eş zamanlı klitoral estetik ile alınmaktadır.Hem estetik açıdan hem de işlevsel açıdan(haz artışı) katkı sağlamaktadır.Klitoral hudoplasti özellikli bir ameliyat olup deneyimsiz ellerde olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir.

*Barbie Vajina Estetiği;

*Barbie vajina estetiğinde iç dudaklar   oldukça kısa ve dış dudakların tamamen içinde yer almaktadır.Dışarıdan bakıldığında yalnızca ince düz seksi bir hat izlenmektedir.

*Doğal Vajina görünümü(Hibrid Vajina);

Daha doğal bir görünüme sahip olmak isteyenlerde iç dudaklar fazla kısaltılmadan’’Doğal Vagina Görünümü’de sağlanabilir. Burada  iç dudaklardan az bir doku çıkarılıp doğal görünüm korunur.

*Labioplastide en iyi görünüm;

Labioplastide en iyi görünüm hastanın yapısına, isteğine , ve sosyokültürel değerlerine göre belirlenmelidir.Ancak son  zamanlarda’’ Barbie Vagina  Estetiği ‘’çok rağbet görmektedir.

*Labioplasti sonrası  nelere dikkat edilmeli;

Operasyon sonrası ;hafif kanama,  ağrı, yanma  veödem(şişme) oluşması normaldir.Adet kanamasından fazla kanama ya da dokunun ani şişmesi, morarması durumunda hekim ile iletişime geçilmelidir .Anatomik  olarak çok iyi kanlanan bu bölgede iyileşme çok hızlıdır.

Genellikle 2-3 gün içinde normal iş hayatına  dönülebilmektedir İlk bir hafta hijyen kurallarına uyum iyileşmeyi hızlandıracaktır. Dikişler  ortalama 3 haftada kendiliğinden düşecektir .Labioplasti  operasyonu sonrası ; cinsel hayat ,spor ,  pilates, hamam ,havuz masaj gibi aktivitelere dönüş ortalama  1 ile 1.5 ay sürecektir.

*Labıoplasti Ameliyatını Kimler yapar;

*Labioplasti Ameliyatı; bu alanda kendini yetiştirmiş  Jinekolog ve Plastik Cerrahi hekimleri tarafından  yapılmaktadır.Ancak Jinekologların genital bölgenin anatomi ve fizyolojisine hakim olmaları avantajdır.