VULVAR VESTİBULİT SENDROMU

Vulvar vestibulit sendromu;kadınlarda cinsel ilişkide ağrı acı,cinsel ilişkiye girememe gibi şikayetlerle kendini gösteren ,,bilirliği az olan bir hastalıktır.Kadınlarda kızlık zarı kenarında oluşan ve nedeni kesin olarak bilinmeyen yangısal(Enflamatuar) bir problemdir.

Vulvar vestibulit sendrom belirtileri renk)

Vulvar vestibulit sendromu ilişki  anında ağrı yanma batma şikayetleri ile kendini gösterir.Hastalar ilişki sırasında aşırı ağrı ve hassasiyettenbahsederler.Bu acılarını;yara yerine tuz basıyormuş gibi  veya’etleri bıçakla ayırıyormuş gibi  veyahut  iğne batıyormuş gibi ifadelerle belirtirler.sonuç;ilişkide ağrı ,sonrasında ilişkiye girememe problemi ortaya çıkar.

*Vulva:kadınlarda dış genital bölge>>vulvodinia:yaygın vulva ağrısını..

*Vestibulum: İç ve dış genitalleri ayıran kızlık zarı çevresindeki geçiş bölgesi>>Vestibulıt:enflamasyon

Vestibulit sendromunda neden bilinmemekle beraber;Kronik vajinal akıntılar,mantar enfeksiyonları,kronik irritasyon yapıcı maddeler ve HPV.enfeksiyonları suçlanmaktadır.

Vulvar vestibulit sendrom tanısı

*Jinekolog tarafından yapılan genital muayene ile konulur.Vestibulum bölggesinde kızarıklık,hafif ödem olabilir iken kesin tanı mevcut olan aşırı hassasiyet ve ağrı ile konur.

*Vajinismus;kadınlarda istemsiz kas kasılmaları sonucunda hiç cinsel ilişkiye girememe gibi bir durum iken disparoni;cinsel penetrasyon sırasında ağrı acı ,yanma gibi hoşnutsuzluk durumuna verilen isimdir…

Vulvar vestibulit sendrom tedavisi;

Vulvar vestibulit sendromu ağrılaştığında ciddi psikolojik,sosyal ve ailesel problemlere sebep olabildiğinden mutlaka tedavi edilmelidir.

*Tedavide amaç; vestibulum bölgesinde kolagen üretimini  arttırarak  hassasiyeti azaltmaktır.

Tedavi öncesi eğer varsa vajinal enfeksiyonlar,idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmelidir.Medikal tedavilere rağmen sorun devam ediyorsa>>cerrahi yöntemler uygulanmalıdır.Cerrahi işlemlerden

hoşnut olmayan hastalara;Hyalurinik asid  enjeksiyonları,Lazer ve radyofrekans uygulamaları öneriler arasındadır..

Vulvar vestibulit sendrom cerrahi tedavisi

Vulvar vestıbulit sendromunun cerrahi tedavisi vajinanın giriş kısmındaki ( ‘’Vestibulum’’ )cilt dokusunun çıkarılmasıdır.>>Vestibulektomi…

*Vestibulektomi; vulvar vestibulit sendromu için ideal ve kalıcı bir tedavidir. Genelde  vestibulum bölgesinin lokal anestezi ile bölgesel uyuşturulması ile gerçekleşen15-20 dakika süren,son derece ağrısız olup aynı gün veya bir gün sonra işlerin başına dönebilecekleri bir operasyondur.Başarısı jinekoloğun tecrübesi ile doğrudan orantılıdır. Operasyondan 1 ay sonra yapılacak pelvik taban egzersizleri de işlemin başarısını arttırmaktadır.

*Vaginismus ve vulvar vestibulit farklı problemlerdir.

*Vajinismus>>sebep psikolojik ,,,,vestibulitte>>yangısal(enflamatuar)gerçek ağrı

*Vajinismusta >> ‘kadın cinsel ilişkide ağrı duyma ‘ korkusu>>eşine kendini kasarak izin vermezken

Vestibulitte >>gerçekten hissedilen bir acıya bağlı eşe izin vermeme durumu vardır.(Disparoni)

*Cinsel ilişkide aşırı ağrı>>>cinsel haz kaybı>>cinsel isteksizlik>>Anorgazmi>>psikolojik problemler.>>Ailesel ciddi problemler silsilesi gerçekleşecektir.

*Kadın cinsel sorunlarında ilk adres>>>JİNEKOLOG

*Jinekolog hekim>>cinsel sorun psikolojik  mi>>Fonksiyonel mi  sonucuna varacaktır..