TOT AMELİYATI (İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ)

Stress tipi idrar kaçırmada kullanılan mesane boynu askı ameliyatları içinde en güvenlisi olup komplikasyon oranı deneyimli ellerde oldukça düşük ve cerrahi başarısı yüksek olan mini cerrahidir.

İdrar kaçırma kadınların en sık yaşadığı problemlerdendir. sorun yaşla birlikte artmakta  ve 60 yaşına gelmiş kadınların yaklaşık yarısı  idrarını tutamama problemi yaşamaktadır.

Kadınların sosyal hayattan uzaklaşmalarına  kadar giden bir dizi olaylar zincirine sebep olan bu hastalığın tedavisinde hastaya göre tedavi planlanmaktadır.En sık görülen stres tipi idrar kaçırma; öksürük, aksırıkta, spor yaparken veya bir şey taşırken olan idrar kaçırma şeklidir. TOT ameliyatı (Trans obturatuar tape uygulaması) ve/veya vajinal lazer ile tedavi edilir..

STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA

Kadınların egzersiz yaparken,gülerken,hapşırırken,öksürürken veya ağır bir şey kaldırırken idrar kaçırması durumudur. Genellikle  yaş almakla ,tekrarlayan normal doğumlarla  pelvik  tabanı oluşturan kas ve dokuların zayıflaması,  gevşemesi ve hasar görmesi  nedeniyle oluşur.

PELVİK TABAN

Önde leğen kemiği arkada omurganın tabanına uzanarak adeta bir hamak görevi gören kas ve bağ dokusundan oluşan anatomik bölgenin adıdır. Uretra, mesane, bağırsakları destekleyerek organ prolapsusunu(sarkmasını) engeller.

TOT AMELİYATI NEDİR?

Stress  üriner inkontinans(idrar kaçırma) tedavisinde kullanılan mesane boynu askı ameliyatı olup,mesane boynunu destekleyerek idrar kaçağını önleme mantığına dayanan  mini cerrahi girişimidir.TOT;günübirlik  yatış  ve genel veya spinal  anestezi altında uygulanabilen başarı oranı çok yüksek olan bir mini cerrahidir.

TOT AMELİYATI NASIL YAPILIR?

TOT ;Vajen ön duvarına küçük bir kesi atılarak,uretra altına destek için  kalıcı sentetik bir  meş(yama) yerleştirilme işlemidir.Klitoris seviyesinden kasıkların her iki iç yanına küçük bir kesi ve bu kesilerden ucuna meş yerleştirilmiş  kancalar ile  uretra altından vajene giriş yapılarak uygulanır…Mini cerrahi bir işlemdir ve oldukça konforludur.Meş  erimeyen kalıcı bir askı görevi görmektedir..

TOT AMELİYATI SONRASI BAŞARI

TOT başarı oranları ;Ameliyetın uygulandığı klinik/hastane,meşin kalitesi,dokunun uyumu ve diğer idrar kaçırma tiplerinin eşlik edip etmemesine bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber  %90.lardadır…

TOT AMELİYATI SONRASI HASTANEDE KALMA SÜRESİ?

TOT mini cerrahi bir operasyon olup  günübirlik  yapılabilecek bir operasyondur.Ana konu oerasyon sonrası idrar çıkışının normale dönmesidir.İdrar sondası çekildikten sonra idrar çıkarma durumunuza göre taburculuk işlemi planlanacaktır. Beraberinde  Vajen ön arka onarıma yapıldığında vajinaya geçici bir tampon yerleştirilir ve taburculuk işleminiz bir gün sonraya ertelenir.

TOT AMELİYATI SONRASI İYİLEŞME?

TOT mini bir cerrahi opersyon olduğundan iyileşme oldukça hızlı olacaktır.Az miktarda akıntı ve lekelenme tarzında kanama olabilir.1-2 günde günlük aktivitenize dönebilirsiniz.

TOT AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDECEĞİM ŞEYLER?

Mini cerrahi operasyon olmakla beraber her cerrahi girişim gibi iyileşme sürecini hızlandırmak adına;

*Günde en az  2 litre sıvı tüketmek gerekir.

*Kabızlığı önlemek için lifli,sulu gıda ve bol sıvı tüketmek (özellikle TOT &sistorektosel op.varsa)

*Ağır kaldırmamak

*Aşırı kilo alıp/vermek..problemin tekrarlamasını sağlayabilir.

*Sigara  iyileşmeyi geciktirdiği gibi başarı oranını da düşürecektir.

*Çok  fazla  Çay ve Kahve tüketmemek gerekir(mesaneyi  tahriş eder. Maximum 3 fincan..)

*Cinsel ilişkiden 6 -8 hafta uzak durmak gerekir.

TOT AMELİYATI SONRASI CİNSELLİK

TOT ameliyatında vajen ön duvarına yerleştirilen kalıcı meş; bu bölgede bulunan  sinirsel  ağa negatif etki ederek sinirsel uyarılaı/cinsel hazzı olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde literatür çalışmaları vardır. Ancak TOT Ameliyatı mevcut idrar kaçırma problemini çözdüğünden cinsel ilişkide konsantrasyona olumlu etkisinden dolayı  cinsel hazzı arttırıcı etki beklenebilir..