PERİNE ESTETİĞİ

Kötü iyileşmiş doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi ,estetik bir görünüm kazandırması işlemidir.

Perine Bölgesi Estetiği

Perine; vajina ile anüs (makad) arasında kalan genital bölgenin ismidir.Genellikle perine bölgesinde doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi diye bilinen perine bölge estetiği (perinoplasti) nadiren doğum yapmamış hanımlarda da perine bölgesinde katlantılar; kırışıklıklar ve cilt fazlalıkları nedeniyle perinoplasti yapılabilmektedir.

Perine doğum kesileri neden yapılır

*Normal doğumlarda ve özellikle ilk doğumda bebek başının rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmasının engellenmesi amacı ile perine bölgesine makas ile kesi (epizyotomi ) yapılmaktadır.

*Normal doğum sonrası iyi iyileşemeyen ve enfekte olarak açılan kötü iyileşmiş epizyotomi izleri gerek psikolojik gerekse fonksiyonel yönden kadınlarda pek çok rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Perinoplasti

*Normal doğumdan kalan dikiş izlerinin estetik olarak düzeltilmesi, vajina ile makad arası cilt katlantılarının temizlenmesi ve estetik olarak hoş bir görünüm kazandırılması ameliyatıdır.

*Genellikle vajinal daraltma ameliyatlarıyla birlikte eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Bazen labioplasti ve klitoral hudoplasti ile kombine edilebilmektedir.

Doğum dikiş izleri neden kötü iyileşir / Düzeltilmesi şart  mıdır?

Doğum sonrası açılan epizyotomi kesisinin düzgün bir şekilde kat kat onarılması gerekir. Aksi takdirde kötü yara iyileşmesi neticesinde nedbe (skar) dokusu oluşabilmektedir. Bu durum daha çok zor doğumlarda kontrolsüz oluşan yırtıklar ve sonucunda perine de ciddi hasarlar olduğunda meydana gelebilmektedir.

*Kötü iyileşen epizyotomi skarı seksüel ilişkide ağrıya sebep olabilir. Bu durum zamanla çiftlerde tatminsizliğe ve sonrasında cinsel isteksizliğe sebebiyet verebilmektedir. Hatta aldatma, boşanmalara kadar giden evlilik sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.

*Bundan dolayı doğum sonrası kötü iyileşmiş epizyo skarı oluşmuş ve özgüven sorunu ile birlikte cinsel sorunlar yaşamaya başlayan kadınlarda perine estetiği mutlak yapılmalıdır.

Perine Bölgesi Estetiği Nasıl Yapılır?

*Perine estetiği  tek başına yapıldığında genellikle lokal anestezi (bölgesel uyuşma) altında 30-35 dk süren,komplike olmayan ancak özenle yapılması gereken bir ameliyattır.

Perine bölgesi estetiği çoğunlukla vajinal daraltma operasyonları ile beraber eş zamanlı yapılmakta ve hem psikolojik hem de fonksiyonel sonuçlar  son derece yüz  güldürücü olmaktadır.